Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Ποια παιδιά χρειάζονται εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία είναι μία επιστήμη που έχει ως στόχο την κατάκτηση από το άτομο εκείνων των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του μέγιστου επιπέδου αυτονομίας και λειτουργικότητας σε όλους τους τομείς της ζωή του. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο σκόπιμες δραστηριότητες έτσι ώστε να βοηθήσει το άτομο να είναι λειτουργικό στα έργα καθημερινής ζωής στα οποία καλείται να συμμετάσχει.

 

Η παιδιατρική εργοθεραπεία ασχολείται αποκλειστικά με τα παιδιά, τα οποία εκπαιδεύει με στόχο τη βελτίωση και την υποστήριξη διαφόρων τομέων της ανάπτυξης. Στην περίπτωση των παιδιών, "έργα" θεωρούνται όλες οι δράσεις που κάνουν τα παιδιά καθημερινά, όπως για παράδειγμα τα εξής:

 

  • να κάνουν χρήση εργαλείων σίτισης όπως κουτάλι και πιρούνι κατά τη διαδικασία της σίτισης 
  • να ντυθούν και να κάνουν χρήση κουμπωμάτων ή να δέσουν τα κορδόνια τους κατά τη διαδικασία της ένδυσης 
  • να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μπάνιου και προσωπικής υγιεινής 
  • να κάνουν χρήση εργαλείων γραφής κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Ύψιστης σημασίας έργο κατά την παιδική ηλικία θεωρείται επίσης το παιχνίδι. Συχνά η εργοθεραπεία καλείται να ενδυναμώσει δεξιότητες συμμετοχής σε κοινωνικό, κινητικό ή συμβολικό παιχνίδι.

Συνοπτικά, βλέποντας πως ένα παιδί δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ανεξάρτητο δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, προτείνεται εργοθεραπευτική αξιολόγηση ώστε να εντοπιστεί σε ποιες δεξιότητες το παιδί υπολείπεται (γνωστικές, δεξιότητες οργάνωσης, κινητικής πράξης, κοινωνικές δεξιότητες) και για ποιον λόγο δυσκολεύεται.

Στη συνέχεια, εφόσον κριθεί σκόπιμο, τίθενται θεραπευτικοί στόχοι και σχεδιάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης.

 

Για πληροφορίες σχετικά με την Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού των Κινήσεων, κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία στο Κέντρο ΑΡΣΗ, κλικ εδώ.

 

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.