Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

 Γενικά χαρακτηριστικά

 

O ύπνος είναι μία σημαντική φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, απαραίτητη για τη σωματική, διανοητική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι το πρώιμο σύμπτωμα αρκετών σωματικών και ψυχικών παθήσεων.


Βασικές Κατηγορίες Διαταραχών Ύπνου

Οι πιο συνήθεις διαταραχές ύπνου είναι οι εξής: 

 

  • Δυσυπνίες: Χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην χρονική διάρκεια, την ποιότητα, αλλά και την ώρα αφύπνισης 
  • Παραϋπνίες: Χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογικά επεισόδια που σχετίζονται με τον ύπνο, τα συγκεκριμένα στάδια του ύπνου και τις εναλλαγές ύπνου – ξύπνιου.
  • Διαταραχές ύπνου που συνδέονται με ψυχικές, νευρολογικές ή ιατρικές διαταραχές .


Α. ΔΥΣΥΠΝΙΕΣ

Οι δυσυπνίες χαρακτηρίζονται από διαταραχές της ποιότητας, της ποσότητας και της χρονικής κατανομής του ύπνου κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Κάποιες από τις πιο αντιπροσωπευτικές δυσυπνίες είναι η αϋπνία και η ναρκοληψία.

Αϋπνία

 

 

Ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, καθώς επίσης και η κακή ποιότητα του (έλλειψη αναζωογονητικού ύπνου).

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία παραπονούνται είτε για καθυστερημένη επέλευση του ύπνου είτε για δυσκολία συντήρησής του κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε για πρώιμη πρωινή αφύπνιση.

Το άτομο αισθάνεται σημαντική δυσφορία και αναφέρει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργικότητά του σε διάφορους τομείς της ζωής του.

 

 

 

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία χαρακτηρίζεται από:

(α) παρατεταμένη υπνηλία σχεδόν καθημερινά για τουλάχιστον 3 μήνες και αιφνίδια επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας,

(β) καταπληξία,

(γ) υπνική παράλυση και

(δ) υπναγωγικές ψευδαισθήσεις.

 

Η διαταραχή εκδηλώνεται με ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο, που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες βραχείες προσβολές ύπνου. Τα επεισόδια ακατανίκητου ύπνου μπορούν επίσης να συμβούν και κάτω από εντελώς ακατάλληλες συνθήκες όπως κατά τη διάρκεια της οδήγησης, του φαγητού ή μιας συνομιλίας.

 

Β. ΠΑΡΑΫΠΝΙΕΣ

Οι παραϋπνίες είναι μη φυσιολογικά επεισόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι παραϋπνίες διακρίνονται σε:

α) διαταραχές αφύπνισης,

β) διαταραχές μετάβασης από τη φάση του ύπνου στη φάση της εγρήγορσης,

γ) παραϋπνίες που συνδέονται συνήθως με τον REM ύπνο και

δ) άλλες παραϋπνίες. Κάποιες από τις πιο συνήθεις είναι η διαταραχή της υπνοβασίας, η διαταραχή των νυχτερινών τρόμων, η διαταραχή εφιαλτών ενώ στα παιδιά παρατηρείται πιο συχνά και η νυχτερινή ενούρηση.

 

Υπνοβασία

 

 

Συνήθως, κατά το υπνοβατικό επεισόδιο ο ασθενής ανασηκώνεται από το κρεβάτι του και περιπλανιέται στο χώρο χωρίς πλήρη συνείδηση.

Η αφύπνιση του υπνοβάτη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν είναι εύκολη και συνοδεύεται από σύγχυση.

Τα επεισόδια έχουν μικρή διάρκεια και ο ασθενής εμφανίζει αμνησία του γεγονότος.

Στα παιδιά, συνήθως δεν θεωρείται παθολογική αλλά χρήζει προσοχής καθώς κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας μπορεί είτε να τραυματιστούν πέφτοντας πάνω σε αντικείμενα είτε να βγουν και έξω από το σπίτι.

 

 

 

 

Διαταραχή νυχτερινών τρόμων

Η διαταραχή των νυχτερινών τρόμων είναι αρκετά συχνή στα παιδιά (περίπου 3%) και σπανίζει στους ενήλικες.

Κλινικά, χαρακτηρίζεται από αιφνίδια αφύπνιση με μια κραυγή αγωνίας, που συνοδεύεται με έντονο άγχος και υπερδραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ταχυκαρδία, ταχύπνοια, εφίδρωση, μυδρίαση).

Το παιδί δεν μπορεί αρχικά να ηρεμήσει παρά την προσπάθεια των γονέων να το καθησυχάσουν και το επεισόδιο έχει συνήθως διάρκεια περίπου μισή ώρα.

Την επόμενη μέρα το παιδί δεν έχει ανάμνηση του γεγονότος.

 

Νυχτερινή ενούρηση

Τα παιδιά κοιμούνται πολύ βαθιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν πληρότητα κύστης.

Υπάρχουν δύο είδη ενούρησης: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής.

Στην πρωτοπαθή ενούρηση, ένα άτομο δεν είναι σε θέση να έχει τον έλεγχο της ούρησης από την παιδική ηλικία και μετά.

Στη δευτεροπαθή ενούρηση, ένα άτομο χάνει τον έλεγχο της ούρησης, ενώ προηγουμένως ήταν σε θέση να την ελέγχει.

Η κατάσταση μπορεί να πάρει χρόνια μορφή και γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και σωστή αξιολόγηση για τα αίτια που την προκαλούν.

 

 

Για πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές ύπνου στα παιδιά, κλικ εδώ, στους εφήβους, κλικ εδώ και στους ενήλικες, κλικ εδώ.

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.