Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών ανήκουν οι διαταραχές στην κλινική εικόνα των οποίων κυριαρχούν οι ιδεοληψίες ή/και οι καταναγκασμοί.


Αυτές κατά κύριο λόγο είναι:

α) η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

β) η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας

γ) η διαταραχή παρασυσσώρευσης

δ) η τριχοτιλλομανία και

ε) η δερματιλλομανία.


Οι ιδεοληψίες είναι επίμονες και επαναλαμβανόμενες ιδέες, παρορμήσεις ή εικόνες που βιώνονται ως παρείσακτες και απαράδεκτες για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί το άτομο που τις έχει, και προκαλούν ιδιαίτερο άγχος και δυσφορία. Τα θέματα στα οποία συχνά εστιάζουν αυτές οι ιδέες, παρορμήσεις ή εικόνες αφορούν τη βία, τη βρομιά και τη μόλυνση, το σεξ ή τη θρησκεία.

 

Το άτομο με ιδεοληψίες, στην προσπάθειά του να τις αντιμετωπίσει, προσπαθεί να τις αγνοήσει, να τις καταστείλει ή να τις εξουδετερώσει με κάποιες άλλες σκέψεις ή πράξεις όπως είναι οι καταναγκασμοί. Οι καταναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές είτε πραγματικές, όπως το πλύσιμο και οι επαναλήψεις, είτε νοητικές, όπως το μέτρημα και η επίκληση συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων, που ως σκοπό έχουν να παρεμποδίσουν ή να μειώσουν το άγχος και τη δυσφορία που προκαλούνται από τις ιδεοληψίες ή να προλάβουν και να παρεμποδίσουν ένα απειλητικό γεγονός ή κατάσταση.

 

Το άτομο αναγνωρίζει κατά κανόνα ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι υπερβολικές ή παράλογες καθώς δεν φαίνεται να συνδέονται ρεαλιστικά με αυτό το οποίο προσπαθούν να εξουδετερώσουν ή να προλάβουν. Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί όχι μόνο προκαλούν άγχος και δυσφορία αλλά μπορεί και να απασχολούν το άτομο έως και πολλές ώρες καθημερινά με αποτέλεσμα να διαταράσσουν σημαντικά και την καθημερινή λειτουργικότητά του στο σπίτι, τη δουλειά, τη διασκέδαση ή τις σχέσεις.

 

Οι ιδεοψυχαναγκαστικές και συναφείς διαταραχές διαφέρουν από τις αναπτυξιακά τυπικές ανησυχίες και ρουτίνες / τελετουργικά καθώς είναι υπερβολικές ή/και παραμένουν πέραν του αναπτυξιακά αναμενόμενου χρονικού διαστήματος. Η διάκριση μεταξύ της ύπαρξης ενός υποκλινικού συμπτώματος και της κλινικής διαταραχής απαιτεί την συνεκτίμηση πολλών παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου δυσφορίας του ατόμου και την έκπτωση της λειτουργικότητάς του.

 

Αν και τέτοιου είδους προβλήματα είναι γνωστά και περιγράφονται με διάφορους όρους από τον 16ο ακόμα αιώνα το ιδεοψυχαναγκαστικό φάσμα διαταραχών εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής έρευνας. Από τις μέχρι τώρα έρευνες βρέθηκε πως από την ώρα που εμφανίζεται μια τέτοια διαταραχή μέχρι την ώρα που αποφασίζει το άτομο να ζητήσει βοήθεια γι αυτήν περνούν κατά μέσο όρο 7 ολόκληρα χρόνια. Η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης καθώς τα προβλήματα θεραπεύονται ευκολότερα όταν αντιμετωπίζονται νωρίτερα παρά όταν μεταπίπτουν σε μια βαριά φάση χρονιότητας. Υπάρχουν δεκάδες μορφές ψυχοθεραπείας και δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς, ωστόσο σήμερα ξέρουμε με σιγουριά ότι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και οι φαρμακευτικές ουσίες που κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούνται είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (παροξετίνη, φλουβοξαμίνη, φλουοξετίνη και χλωριμιπραμίνη).

 

Για πληροφορίες σχετικά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στα παιδιά, κλικ εδώ, στους εφήβους, κλικ εδώ και στους ενήλικες, κλικ εδώ.

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.