Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
210 2282544 & 210 2282644
info@arsi.gr
Η ΔΑΦ
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μία από τις πιο συχνά διαγιγνωσκόμενες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Επηρεάζει σημαντικά πολλούς τομείς της ανάπτυξης του ατόμου (λόγο, επικοινωνία, ενδιαφέροντα, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, συμπεριφορά). Διαγιγνώσκεται σε 3 διαφορετικά επίπεδα που σηματοδοτούν τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας και την αντίστοιχη έκπτωση που η διαταραχή επιφέρει στη λειτουργικότητα του ατόμου. Η ΔΑΦ είναι μια διαταραχή πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, καθώς αναγνωρίζονται σε αυτήν αίτια γενετικά, νευροβιολογικά, νευροφυσιολογικά. Χάρη στην πρόσφατη εκτεταμένη έρευνα γύρω από τη ΔΑΦ, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα παιδιά αυτά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτωματολογία ΔΑΦ ήδη από τους 12 πρώτους μήνες της ζωής.
Πρώιμες ενδείξεις βρεφών με ΔΑΦ
Η αξία της πρώιμης παρέμβασης
Η ένταξη του παιδιού σε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης δύναται να τροποποιήσει τη γονιδιακή έκφραση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά αν λάβει χώρα κατά την πρώτη νηπιακή ηλικία. Ως αποτέλεσμα, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει την πορεία της διαταραχής ή την βαρύτητα με την οποία θα εκδηλωθούν τα συμπτώματά της. Εάν θέλετε να μελετήσετε επιστημονικά άρθρα από τη διεθνή βιβλιογραφία που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της πρώιμης παρέμβασης για τη ΔΑΦ, κλικ εδώ, εδώ κι εδώ. Eίναι ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι η πρώιμη παρέμβαση για τη ΔΑΦ εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόγνωση της διαταραχής αν:
Βασική στοχοθεσία της παρέμβασης
Στο Κέντρο μας εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους από την ηλικία των 2 ετών. Οι βασικοί στόχοι των προγραμμάτων αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού είναι οι εξής:
1. Κατανόηση λόγου
2. Ανάπτυξη μιμητικών δεξιοτήτων
3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
4. Ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης
5. Βελτίωση προσχολικών δεξιοτήτων
6. Βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων
7. Εκπαίδευση στην θεωρία του νου
8. Κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων
9. Τροποποίηση της συμπεριφοράς
10. Προαγωγή της μαθησιακής ετοιμότητας μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων εργασίας
11. Διεύρυνση θεραπευτικού πλαισίου
Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΑΦ, κλικ εδώ.
Για πληροφορίες σχετικά με την πολυεπίπεδη θεραπευτική παρέμβαση για τη ΔΑΦ στα παιδιά, κλικ εδώ.
Για πληροφορίες σχετικά με την πολυεπίπεδη θεραπευτική παρέμβαση για τη ΔΑΦ στους εφήβους, κλικ εδώ.
Για πληροφορίες σχετικά με ειδικά θεραπευτικά προγράμματα που προσφέρουν εξειδικευμένοι θεραπευτές του Κέντρου για τη ΔΑΦ, κλικ εδώ.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με τα ομαδικά μας προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν παιδιά με ΔΑΦ, κλικ εδώ.
Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.
Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.
Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.
Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.
Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα: Κλικ εδώ.
α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων.
Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,
καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά Ανηλίκων. Κλικ εδώ.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.