Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Τα ορόσημα της κινητικής ανάπτυξης

Από τη γέννηση ενός παιδιού και μέχρι την ηλικία των 5 ετών εξελίσσονται τα πιο σημαντικά στάδια ανάπτυξης τα οποία θα σηματοδοτήσουν τη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού σε διάφορους τομείς. Η εργοθεραπεία λαμβάνει υπ’ όψιν της ιδιαίτερα την κινητική ανάπτυξη του παιδιού και, συγκεκριμένα, την αδρή και τη λεπτή κινητικότητά του.

 

Η ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες και δυνατότερες μυϊκές ομάδες του σώματος. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, η ανάπτυξη αυτών των μυών καθιστούν ικανό το βρέφος να σηκώσει το κεφάλι του, να στηρίξει τον κορμό του και να καθίσει, να μπουσουλήσει, και μετέπειτα να περπατήσει, να τρέξει και να πηδήξει.

 

Η λεπτή κινητικότητα αφορά κυρίως στα χέρια και τα δάχτυλα και τις λεπτές κινήσεις. Είναι η ικανότητα που θα προετοιμάσει τη δυνατότητα ενός παιδιού να παίζει με μικρά αντικείμενα, να χειρίζεται εργαλεία, να ζωγραφίζει, να γράφει, να δένει και να κουμπώνει.

 

Τα ορόσημα της κινητικής ανάπτυξης τυπικά κατακτώνται σταδιακά, έτσι ώστε βήμα βήμα το παιδί να εξελίσσει δεξιότητες και να αναπτύσσεται ομαλά. Κάθε στάδιο είναι σημαντικό και προετοιμάζει για την κατάκτηση του επόμενου σταδίου. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό το παιδί να μπουσουλήσει, ώστε να ενδυναμωθούν οι ώμοι του και μετέπειτα να κατορθώσει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του και να αναπτύξει τη λεπτή του κινητικότητα. Επιπλέον, είναι χρήσιμο το παιδί να παίξει με αντικείμενα όπως μπάλες και κινούμενα παιχνίδια συντονίζοντας τα χέρια με τα μάτια του, ώστε αργότερα να αναπτύξει τον οπτικοκινητικό συντονισμό που είναι απαραίτητος για τη γραφή.

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.