Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Συμβουλευτική γονέων

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 

 

Προετοιμασία νέων γονέων για τον γονεϊκό ρόλο

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαίδευση στη διαχείριση της "δύσκολης" συμπεριφοράς

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαίδευση στις βέλτιστες πρακτικές διαπαιδαγώγησης

 

 

 

 

 

 

 

Βελτίωση της σχέσης με το παιδί

 

 

 

 

 

 

 

Συμβουλευτική σε περίπτωση διαζυγίου

Το διαζύγιο είναι η τελική λύση της συζυγικής σχέσης, η οποία ακυρώνει ουσιαστικά τις νομικές υποχρεώσεις και τις ευθύνες του γάμου. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για έναν γάμο, που τις περισσότερες φορές έχει ξεκινήσει με όνειρα και προσδοκίες για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης κοινής ζωής. Όμως, συχνά, είναι η καλύτερη επιλογή για μια οικογένεια. Η απόφαση ενός διαζυγίου λαμβάνεται συνήθως μετά από μια επώδυνη πορεία ταραγμένων συζυγικών σχέσεων, καβγάδων και κρίσεων. Οι αντιδράσεις του καθενός στις δυσκολίες του έγγαμου βίου καθορίζονται από τον χαρακτήρα του, τις εμπειρίες του και τα βιώματά του. Η ύπαρξη παιδιών μέσα στην οικογένεια, περιπλέκουν τις ήδη απαιτητικές περιστάσεις.
 
Όσον αφορά στο παιδί, το διαζύγιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αλλαγών στη ζωή του. Τα παλαιότερα χρόνια, κυριαρχούσε η θεωρία ότι το διαζύγιο επιβαρύνει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Στη σύγχρονη εποχή όμως, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις συγκρούσεις των γονέων κατά τη διάρκεια του γάμου, διότι διαπιστώθηκε ότι η ένταση, η βία και οι καβγάδες είναι περισσότερο επιβλαβείς για το παιδί. Οι στιγμές που το παιδί γίνεται μάρτυρας των «εχθροπραξιών» μεταξύ δυο ανθρώπων που αγαπάει και πρέπει να αποφασίσει ποιος από τους δυο έχει δίκιο φαίνεται να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στο ψυχισμό του παιδιού από το να συνειδητοποιήσει ότι οι γονείς του δεν θε μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Τελικά, οι περισσότεροι καταλήγουν ότι είναι προτιμότερο για ένα παιδί να μεγαλώνει με χωρισμένους γονείς που διατηρούν ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ τους, παρά σε μία οικογένεια που βιώνει συνεχώς εντάσεις.
 
Η συμβουλευτική γονέων είναι μια παρέμβαση που έχει ως στόχο να αμβλυνθούν οι εντάσεις στη ζωή των εμπλεκομένων καθώς και οι διαμάχες που συνδέονται με το διαζύγιο. Επίσης, στοχεύει να βελτιώσει, όπου χρειάζεται, την ποιότητα των σχέσεων γονέων και παιδιών και συνεπώς να απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισης συναισθηματικών προβλημάτων στα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη της οικογένειας διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα δυσάρεστα συναισθήματα, ανακτούν την αυτοπεποίθηση τους και λειτουργούν ικανοποιητικά σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Οι συμβουλευτικές παρεμβάσεις διαφοροποιούνται, ανάλογα με το στάδιο του χωρισμού στο οποίο βρίσκεται το ζευγάρι.
 
Στο Κέντρο ΑΡΣΗ, ο ψυχολόγος που αναλαμβάνει τη συμβουλευτική γονέων στην περίπτωση διαζυγίου ασχολείται κυρίως με θέματα όπως:
 
 • Αποδοχή του διαζυγίου
 • Αντιδράσεις παιδιού στο διαζύγιο
 • Δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στο παιδί
 • Εγκαθίδρυση ρουτίνας στο πρόγραμμα του παιδιού
 • Διαχείριση της επικοινωνίας μεταξύ των γονέων
 • Διαφοροποίηση της προσωπικής σχέσης των συζύγων από τη γονική σχέση, κ.ά.
 
Η συμβουλευτική στη περίπτωση διαζυγίου μπορεί να φανεί χρήσιμη ώστε: 
 
 • να προετοιμαστούν κατάλληλα οι συνθήκες για την ανακοίνωση του διαζυγίου στα παιδιά 
 • να μπορέσουν οι γονείς να κλείσουν τον κύκλο της σχέσης τους ως ζευγάρι και να ανοίξουν έναν νέο, με επίκεντρο την κηδεμονία των παιδιών τους
 • να ξεκαθαρίσουν τι προσδοκούν από αυτή τη νέα σχέση ως πρώην σύζυγοι
 • να διευκολυνθεί η συνεργασία των γόνεων ώστε να βελτιώσουν τη γονική συμπεριφορά τους αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας προς όφελος των παιδιών τους
 • να σχεδιάσουν την ομαλή προσαρμογή των παιδιών στις νέες συνθήκες
 • να αντιμετωπίσουν από κοινού και συντεταγμένα τα προβλήματα που μπορεί να εκδηλώσουν τα παιδιά εν όψει των νέων συνθηκών
 • να προετοιμάσουν το παιδί σε περίπτωση νέου συντρόφου στη ζωή των γονέων
 
Στη συμβουλευτική διαζυγίου είναι προτιμότερο να συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Εάν ωστόσο ένας από τους δύο επιλέξει να μην συμμετέχει, η συμβουλευτική μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τον γονέα που το επιθυμεί.
 
 
 
Συμβουλευτική σε περίπτωση πένθους
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.