Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Το πρώτο ραντεβού

Πώς κλείνεται;

  • Για να κλείσετε ραντεβού στο Κέντρο μας, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στο 210-2282544, κατά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου.
  • Η γραμματέας του Κέντρου μας δέχεται τα τηλεφωνήματά σας, απαντά στις αρχικές σας ερωτήσεις και αναλαμβάνει να κλείσει το ραντεβού σας με έναν από τους επιστημονικούς διευθυντές του Κέντρου.
  • Σε περίπτωση που τηλεφωνήσετε ώρες κατά τις οποίες το Κέντρο μας δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να αφήσετε μήνυμα στον τηλεφωνητή μας, το όνομα και το τηλέφωνό σας, και η γραμματέας μας θα επικοινωνήσει το συντομότερο μαζί σας.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε τη φόρμα επικοινωνίας (κλικ εδώ ) και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

  

Με ποιον πραγματοποιείται;

  • Το πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται με έναν από τους επιστημονικούς διευθυντές του Κέντρου μας, είτε τον κύριο Κάκουρο είτε την κυρία Μανιαδάκη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και το είδος του περιστατικού. 
  • Κατά περίπτωση, ενδέχεται το πρώτο ραντεβού να πραγματοποιείται και με κάποιον άλλον από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου μας.

 

Ποια είναι η διάρκεια;

  • Στις περιπτώσεις των ενηλίκων, η διάρκεια του πρώτου ραντεβού είναι 45 λεπτά.  
  • Στις περιπτώσεις των παιδιών και των εφήβων, συνήθως το πρώτο ραντεβού πραγματοποιείται μόνο με τους γονείς και έχει διάρκεια 45 λεπτά. 
  • Το δεύτερο ραντεβού, στο οποίο πραγματοποιείται η αξιολόγηση του παιδιού ή του εφήβου, έχει διάρκεια 45-60 λεπτά.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία λόγω χρόνου ή απόστασης να πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστά ραντεβού, είναι δυνατή η πραγματοποίση της αξιολόγησης σε μία συνάντηση, διάρκειας περίπου 90 λεπτών.

 

Ποιο είναι το κόστος;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος του ραντεβού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου.

 

Ποια είναι η διαδικασία;

  • Στις περιπτώσεις των παιδιών και των εφήβων, ο ειδικός που πραγματοποιεί την αξιολόγηση πραγματοποιεί αρχικά κλινική συνέντευξη με τους γονείς τους. Συστήνεται η προσέλευση και των δύο γονέων, στο μέτρο του δυνατού.
  • Εάν η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε μία συνάντηση, το παιδί ή ο έφηβος περιμένει στον χώρο αναμονής, όπου απασχολείται δημιουργικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου.
  • Μετά τη λήξη της κλινικής συνέντευξης, κατά την οποία λαμβάνεται το αναπτυξιακό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού και οι γονείς εκθέτουν τους προβληματισμούς τους στον ειδικό, οι γονείς μεταβαίνουν στον χώρο αναμονής και ο ειδικός συνοδεύει το παιδί ή τον έφηβο στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η αξιολόγηση.
  • Κατά την παραμονή στους στον χώρο αναμονής, οι γονείς συμπληρώνουν κάποια ερωτηματολόγια τα οποία διευκολύνουν την ταχύτερη και πληρέστερη συλλογή σημαντικών πληροφοριών.
  • Κατά την αξιολόγηση, αρχικά, ο ειδικός ενημερώνει το παιδί ή τον έφηβο για τους λόγους που βρίσκεται εκεί και του εξηγεί συνοπτικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Δίνεται επαρκής χρόνος για τη διαμόρφωση πολύ καλής σχέσης με το παιδί και τη διευκόλυνσή του να αισθανθεί άνετα και να συμμετέχει ενεργά και πρόθυμα στη διαδικασία.
  • Με τα μικρότερα παιδιά, η αξιολόγηση πραγματοποιείται με παιγνιώδη τρόπο και με χρήση πλούσιου υλικού. Με τους εφήβους, η αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλου, προσαρμοσμένου στην ηλικία αυτή υλικού και με διάλογο προσαρμοσμένο στον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας των εφήβων. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος, η διαδικασία και τα μέσα αξιολόγησης προσαρμόζονται στο αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού ή του εφήβου.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός φροντίζει ώστε η διαδικασία της αξιολόγησης να είναι για το παιδί ή τον έφηβο μια ευχάριστη και θετική διαδικασία, κατά την οποία θα αισθανθεί αποδοχή, συναισθηματική στήριξη, κατανόηση και αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο είναι δυνατή η επιτυχής και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων δυσκολιών του.
  • Μετά τη λήξη της αξιολόγησης, το παιδί μεταβαίνει και πάλι στην αίθουσα αναμονής προκειμένου ο ειδικός να ενημερώσει τους γονείς για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, για την πιθανή ανάγκη περαιτέρω χορήγησης κάποιων τεστ, για την αρχική εκτίμηση διάγνωσης, εφόσον έχει καταλήξει σε αυτή, και για το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα, εφόσον παρίσταται τέτοια ανάγκη. Στη συνέχεια, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου ενημερώνει τους γονείς για τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους του προγράμματος από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πώς θα προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψή μας στον χώρο σας;

Α. Γενικά

  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λέμε στα παιδιά την αλήθεια. Έτσι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για σταθερότητα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού και των γονιών του ενώ παράλληλα διευκολύνεται η προετοιμασία του παιδιού για τη συνάντηση με τον ειδικό. Θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζει το παιδί πού θα πάει και τι θα κάνει εκεί που θα πάει.
  • Η προετοιμασία του παιδιού για την επίσκεψη στον χώρο μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του.
  • Σε κάθε περίπτωση, εσείς οι γονείς πρέπει να είστε οι ίδιοι ήρεμοι και να μην μεταδώσετε στο παιδί άγχος για την επίσκεψη αυτή. Επίσης, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το κοροϊδέψετε λέγοντας, για παράδειγμα, ότι θα πάτε σε έναν φίλο του ή στις κούνιες να παίξετε. Τέλος, δεν θα πρέπει να του πείτε ότι το πάτε στον γιατρό. Δεν υπάρχει τίποτα στον χώρο μας το οποίο να θυμίζει ιατρείο. Για να δείτε φωτογραφίες από τον χώρο μας, κλικ εδώ.
  • Τα παιδιά έχουν συνήθως επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να τα βοηθήσουν ώστε να τις ξεπεράσουν.

 

Β. Προσχολική ηλικία

  • Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας, διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται τον χώρο ως ένα είδος φροντιστηρίου ή σχολείου όπου προσέρχονται προκειμένου να μάθουν να μιλάνε καλύτερα, να τα καταφέρνουν καλύτερα στα μαθήματά τους, να ξεπεράσουν ενδεχόμενους φόβους τους, κλπ.
  • Επομένως, σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορείτε να πείτε ότι θα πάτε σε ένα σχολείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν διάφορα «κόλπα» για να τα καταφέρνουν καλύτερα σε διάφορα πράγματα μέσα από παιχνίδια και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.
  • Σε ένα παιδί που φοιτά στο νηπιαγωγείο, μπορείτε να πείτε ότι στο σχολείο αυτό θα προετοιμαστεί καλύτερα για το δημοτικό και θα μάθει «κόλπα» για να είναι καλός μαθητής και να κάνει πολλούς φίλους.

 

Γ. Σχολική ηλικία

  • Ένα παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο θα πρέπει να το ενημερώσετε ότι θα πάτε σε κάποιον ειδικό με τον οποίο το παιδί θα παίξει και θα μιλήσει, με σκοπό ο ειδικός να δείξει τόσο στο ίδιο όσο και σε εσάς «κόλπα»: για να τελειώνει τα μαθήματά του νωρίτερα χωρίς να κουράζεται και να τα καταφέρνει καλύτερα στο σχολείο (σε περίπτωση μαθησιακών δυσκολιών), για να κάνει πιο εύκολα φίλους (σε περίπτωση ανάλογων δυσκολιών), για να μάθει να λέει καλύτερα τις δύσκολες λέξεις (σε περίπτωση που έχει δυσκολίες στην ομιλία), για να ελέγχει καλύτερα τον θυμό ή το άγχος του (όταν υπάρχουν προβλήματα συπεριφοράς ή άγχος), κλπ.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισημάνετε ότι ο ειδικός θα δει και εσάς για να σας δώσει κατάλληλες συμβουλές.

 

Δ. Εφηβική ηλικία

  • Στην περίπτωση των εφήβων, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί μια ειλικρινής συζήτηση και να έχουν τεθεί ξεκάθαρα οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισημάνετε στον έφηβο/στην έφηβη ότι πάτε μαζί στον ειδικό διότι έχετε κι εσείς ανάγκη από συμβουλευτική και καθοδήγηση.
  • Εάν ο έφηβος/η έφηβη αρνείται, μπορείτε να ζητήσετε να σας ακολουθήσει μία και μόνη φορά, διαβεβαιώνοντάς τον/την ότι, σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί, μπορεί να μην ξαναέρθει. Αυτή η τακτική δίνει στον ειδικό την ευκαιρία να προσεγγίσει τον έφηβο/την έφηβη κατάλληλα ώστε να του/της αναπτύξει το κίνητρο για αξιολόγηση και, ενδεχομένως, για ένταξη σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. 
  • Εάν ο έφηβος/η έφηβη εξακολουθεί να αρνείται, είναι καλύτερα να μετατεθεί η επίσκεψη αυτή για αργότερα, όταν ο έφηβος/η έφηβη θα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι γονείς μπορούν να αδράξουν κάποια ευκαιρία όπου οι λόγοι για τους οποίους θα πραγματοποιούσαν την επίσκεψη εκδηλωθούν έντονα (π.χ. ένας καυγάς, μια αποτυχία σε ένα διαγώνισμα, μία κρίση άγχους), προκειμένου να εξηγήσουν στον έφηβο/στην έφηβη ότι ο ειδικός θα μπορούσε να τον/την βοηθήσει ακριβώς σε αυτούς τους τομείς.

 

 

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.