Μιστριώτου 4 και Μιστριώτου 8, Κ. Πατήσια
  210 2282544 & 210 2282644
  info@arsi.gr

Η σχέση της ΔΕΠ-Υ με τη νεανική παραβατικότητα: O ρόλος του αυτοελέγχου, 2014

Πρόκειται για μία διάλεξη στα πλαίσια του Διήμερου Συνεδρίου που διοργανώθηκε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα «Ενημέρωσης για τη ΔΕΠ-Υ» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2014.

 

Για να την παρακολουθήσετε, πατήστε ΕΔΩ.

 

Περίληψη

Η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί διεθνώς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Έχουν εντοπιστεί πολλοί κοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς στους νέους. Ωστόσο δεν οδηγούνται όλοι οι νέοι στην παραβατικότητα στο πλαίσιο αντίξοων κοινωνικών συνθηκών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει λοιπόν η μελέτη ορισμένων ατομικών χαρακτηριστικών τα οποία καθιστούν κάποια άτομα πιο ευάλωτα στην εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς όταν βρεθούν σε ανάλογες ψυχοκοινωνικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, ο αυτοέλεγχος κατέχει κεντρικό ρόλο. Υπάρχουν κοινωνιολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο μειωμένος αυτοέλεγχος αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία της διαδρομής προς την παραβατική συμπεριφορά. Το επίπεδο αυτοελέγχου του ατόμου διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παραμένει σχετικά σταθερό μετά την ηλικία των 8 ετών. Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί κατεξοχήν διαταραχή του αυτοελέγχου καθώς η αδυναμία αναστολής των αυθόρμητων ακατάλληλων αντιδράσεων αποτελεί, σύμφωνα με την πλειονότητα των ειδικών, τον πυρήνα της διαταραχής. Από την άλλη πλευρά, έχει τεκμηριωθεί ευρέως σε πληθώρα τόσο αναδρομικών όσο και προοπτικών ερευνών η συχνή ύπαρξη ΔΕΠ-Υ σε άτομα με παραβατική συμπεριφορά αλλά και η εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς από εφήβους και ενήλικες με ΔΕΠ-Υ.

Στην παρούσα εισήγηση επιχειρείται η παρουσίαση του μηχανισμού μέσω του οποίου η διαταραχή του αυτοελέγχου στα άτομα με ΔΕΠ-Υ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς. Δεδομένου ότι τα πρωτογενή συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ δεν λειτουργούν αυτοτελώς και νομοτελειακά, παρουσιάζονται επίσης οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά και να αποτρέψουν την πορεία του εφήβου με ΔΕΠ-Υ προς την παραβατικότητα. Τέλος, τονίζεται ο ρόλος της πρώιμης παρέμβασης κατά την προσχολική ηλικία στην εξέλιξη της συμπεριφοράς του ατόμου με ΔΕΠ-Υ σε σχέση με τους κοινωνικούς κανόνες.

 

Υψηλή εξειδίκευση στη ΔΕΠ-Υ, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, μακρόχρονη κλινική εμπειρία και πολύπλευρη επιστημονική κατάρτιση στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ, των Μαθησιακών Δυσκολιών και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Κλικ εδώ.

   

Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές μεθόδους και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Κλικ εδώ.


 Ειδικότερα για τη ΔΕΠ-Υ και τη ΔΑΦ, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, το οποίο συνδυάζει τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και δικές μας καινοτόμες προσεγγίσεις, διεθνώς αναγνωρισμένες. Κλικ εδώ κι εδώ.

 

Διαθέτουμε ειδικό τμήμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ και ΔΑΦ Κλικ εδώ.

 

Στο Κέντρο μας λειτουργούν ομαδικά προγράμματα:  Κλικ εδώ.

α) παιδιών και εφήβων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

β) γονέων για τη βελτίωση των γονικών δεξιοτήτων. 

Οι διευθυντές του Κέντρου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, και συγγραφείς. Είναι οι πρώτοι Έλληνες συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων για τη ΔΕΠ-Υ, οι πολυγραφότεροι (με 6 βιβλία που καλύπτουν πλήρως το θέμα της ΔΕΠ-Υ) και οι μόνοι που έχουν συγγράψει βιβλίο για τη ΔΕΠ-Υ το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο.    

 

Επίσης, είναι συγγραφείς του εγχειριδίου Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων,

 καθώς και βιβλίων για τον Τραυλισμό και την Παραβατική Συμπεριφορά ΑνηλίκωνΚλικ εδώ.

 

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδεύσει -και εξακολουθούν να εκπαιδεύουν- χιλιάδες επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην αναγνώριση και διαχείριση της ΔΕΠ-Υ μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δεκάδες φορείς. Κλικ εδώ κι εδώ.